SMARTa hundutbildning

För ca 2 helger sedan startade jag min utbildning till SMARThund- instruktör 😃. Såå intressanta utbildningsdagar! Bakom projektet står svenska service- och signalhundsförbundet, med Yrsa Franzén-Görnerup som projektledare. Projektet bekostas av Allmänna arvsfonden.

Idéen är fantastisk!! Att man som hundnörd kan få möjlighet att hjälpa en person eller familj att utbilda sig och sin hund till att underlätta i vardagen. Riktigt bra alternativ för den som har en funktionsnedsättning, har en hund och behöver hjälp i hemmet, men som kanske inte vill/kan gå igenom hela assistanshundsutb. Då finns detta alternativ, SMARTa hundar, som instruktör hjälper man familjen att träna hunden i vissa moment. Hunden behöver ej lämplighetstestas och det är familjen/den funktionsnedsatta som väljer målen med träningen. Hunden blir inte certifierad assistanshund men kan hjälpa till i hemmet. SMART, va?!? Galet bra tänker jag! Tänk hur många som kan behöva hjälpen, underlätta vardagen, i hemmet. Vad kan då en SMARThund göra? Jo, det mesta, man utgår i från det som är viktigast för föraren/familjen sedan måste man självklart sätta mål som är realistiska. Målen är oändliga, men tex:

att väcka barnet på morgonen, att plocka ur tvätt ur tvättmaskinen, att öppna/stänga dörrar, att plocka upp saker man tappar, att trösta/lugna, att hämta hjälp om något inträffat, att leta upp nycklarna man lagt på något bra ställe man ej kommer ihåg, att hämta druvsocker till en som har diabetes och lågt blodsocker, 

Alltså förstå vilken skillnad hunden kan göra!!

Här nedan är en kort film om Smarthund.

https://smarthund.nu/filmen-om-smart/

 

Texas blev nog lika trött som mig efter heldag med utbildning.